Теория на ограниченията

Синхронно планиране – въведение

Синхронното планиране е създадено, за да помага на производствата да постигат по-добри резултати. Много компании се оплакват от закъснели доставки на материали, спорадични спирания на машините, проблеми с персонала и др. Много рядко обаче си задаваме въпроса, дали планираме правилно производството си. Дали използваме максимално ресурсите си, дали тясното място е уплътнено или прахосваме голяма част от производственото си време в излишни дейности. Целта на Синхронното Планиране е да реши тези проблеми и даде решение на всички видове бизнес процеси – производство, услуги, проекти или поддръжка.

Синхронното Планиране е базирано на Теория на Ограниченията, която е създадена от Д-р Голдрат и има хиляди успешни внедрявания в целия свят. Не се заблуждавайте, няма нищо теоретично в нея, това е изцяло практическа методология, която може да помогне на всяка една фирма да постигне огромно увеличение на печалбата си. Разбира се използват се и похвати от Производствената Система на Тойота, още позната като Lean.

Идеята на Синхронното Планиране е да се постигне максимално използване на тясното място. Скоростта, с която работи компанията е равна на скоростта, с която работи тясното място в нея. Тогава, ако увеличим скоростта на тясното място, то и цялата компания ща заработи по-бързо и ще може да печели повече пари. Звузи просто, но за съжаление не е толкова. Понякога е много трудно да се намери тясното място. Ако една фирма има много „шум“ в работните си процеси, то дефинирането на тясното място е почти невъзможно. Тогава трябва да се започне с намаляване на влиянието на шума и тогава много ясно ще се открои мястото, с което ще трябва да се заемете. Използването на този ресурс маскимално е основна цел. Той трябва да бъде обгрижван от всички останали звена и да се внимава да не му се дават излишни задачи. Често при прилагането на Синхронното Ппланиране се постигат 20% по-високи резултати.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.