Теория на ограниченията

Оптимизация на производството – 1 част

Оптимизацията на производството доста години се свръзваше с решаване на сложни задачи по математика, намиране на оптимуми, решаване на интеграли и какво ли още не. Чел съм два учебника, които изучават тази тема и двата бяха пълни с подобни сложни математически задачи. Всъщност, за да оптимизирате производствен процес Ви е нужна математика за 2-ри клас или 3-ти клас първия срок (не знам сега как е направена програмата).

Ето един примерен план за оптимизация (той може да се променя, спрямо проблемите и нуждите на компанията):

1. Проследете целия път на готовия продукт.

Как се поръчва, дали е за склад или по поръчка? Как се поръчва материала? Кога идва, складираме или поръчваме само при поръчка? Колко време стои в склада ни? Кога започва обработката му в Производството? Колко време стои на производствената линия и чака? Колко време трябва да стои, дали някой го е дефинирал това време или просто си стои там? Колко време отнема първата обработка, колко време стои материала и чака да бъде направена следващата обработка? Колко време отнема следващата обработка и т.н. Засечете всички тези времена и ги нарисувайте. В много случаи реалното процесно време (времето през което се работи по продукта) е около 10% от цялото време, през което материала се придвижва през производството. Вижте колко са големи партидите Ви и се опитайте да си отговорите „Защо са с такъв размер?“.

Има случаи, в които клиентът поръчва 4 броя, обаче се пускат за производство 30 броя, защото това било по „рентабилно“. Това понякога работи, но не винаги. Трябва да знаете защо се прави, дали тази политика е правилна за всички продукти. Ако продуктът е много купуван, тогава може да се направи подобна схема на работа, но ако не се търси често, не е нужно да произвеждате повече от поръчаните 4 бр.

2. Вижте кой процес отнема най-много време.

След като имате данните, може да започвате да задълбавате. Изследвайте операцията, която отнема най-много време. Ако загубата в чакане е много голяма се опитайте да я премахнете. Там има много писано и определено TPS (Toyota Production System или Lean) са работили много в тази посока. Но при тях по скоро е само дефиниране, те не дават алгоритъм за премахване. Ако директно започнете да прехавате чакането и веднага да прехвърляте материалите, не е ясно какво ще стане. Затова трябва причинно-следствено да знаете защо се случва така, че да имате много престой. Трябва да има ясна причина. Може да е политика, може да е много бавна машина, която се намира към края на процеса, може да прекалено голяма партида. Задължително открийте защо се случват тези загуби в чакане. След това чак вземете мерки да отстраните причината. Може да се наложи да направите цялостен реинженеринг на производствения си процес.

Има случаи, в които материалите се движат много бавно, защото партидите са прекалено големи и процесната партида е равна на трансферната. Ако имате поръчка за 100 броя, не е нужно да чакате всичките да преминат през машина 1 и след това през машина 2. След като имате готова първа бройка, опитайте се веднага да я пратите към машина 2. Понякога това не е възможно и се налага да увеличите партидата да не е 1бр., а например 4 бр.  или 10 бр. Но стремежът трябва да бъде към по-малка партида.

Виждал съм как един продукт е процесно време 12 часа се произвежда 5 дни. Има много такива случаи.

3. Как планирате?

В планирането се крие много капацитет и не само се крие неизползван капацитет, а и се създава излишно забавяне в производството. Някой вижда пуснати 100 поръчки, решава че 50 може да ги пусне за производство, маркира ги и готово. Защо избира точно тях? Знае ли какъв е капацитета на производството? Как е сигурен, че е точно такъв? Проверете! Ако има повече свободен капацитет защо да не се пуснат повече поръчки, а ако е по-малък това може да доведе до закъснели поръчки.

В Производството виждат тези 50 поръчки и някой трябва да реши от коя да започне. Това също е много важно, особено ако различни продукти използват общ ресурс. Как се избира реда за производство, коя да е първа, коя втора и т.н. Грешния избор може да доведе до задавяне на поръчки.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.