Хотели

Увеличаване заетостта на хотели – началото

В България има много хотели, които всеки ден чакат своите гости. Лятото наближава и хотелите по морето започват плавно да се пълнят със скандинавци. Хотелите в зимните ни курорти вече се успокояват от отминалите набези и започват ремонтни дейности, за да могат в края на годината да посрещнат отново гостите си. Бизнес хотелите не са много щастливи, че идват топлите дни, защото бизнеса ще замре за няколко месеца. (не че много се е разработил). Хотелите в планината са в по-добри условия, защото се носи славата им, че са достъпни през цялата година. Всички си мислим, че от хотели се печели много и бизнеса се управлява лесно. Сменяш два чаршафа, минаваш с прахосмукачката през три дни, нови сапунчета и стаята свети.

хотели

 

Тази ситуация не е точно така, обаче! Хотелиерския бизнес в България не е в добро здраве. Много малко хотели могат да се похвалят с добра заетост през цялата година. Най-странното е, че управителите смятат, че не е нужно през цялата година да са заети. Летните хотели считат за нормално зимата да са свободни, а зимните обратното. За бизнес хотелите е нормално през почивните дни да са празни, а за тези в планината не е ясно какви оправдания си измислят. Фактите са, че заетостта е ниска и много хотели или затварят или се продават или „оцеляват“. Да, термина „оцелява“ е нормален за един бизнес напоследък и най-странното е, че това положение се приема за нормално. Оцеляване означава, че всеки момент парите за оперативни разходи могат да свършат и да не могат да се платят заплатите на работниците. Има бизнеси, при които собственика печели между 2 000 – 3 000  лв. на месец, от които харчи за новия си автомобил 1 000лв. и му остава нищо. Това се води оцеляване. Аз го наричам безхаберие. Щом не можеш да печелиш добре, това означава, че нещо не е добре с бизнеса ти и трябва да промениш нещата. В този момент може да стане много опасно, защото много мениджъри започват да променят каквото им падне, но не и основния проблем, който се опитва да потопи фирмата. Анализа, който трябва да се направи не е лесен, но той ще Ви доведе до най-голямата пречка, която не Ви дава да печелите повече пари. Все пак моето допускане, че „Всяка фирма може да печели повече пари“, може да не е вярно, но аз обичам да вярвам в хубави неща.

Да се върнем на хотелите. Колко хубави хотела сте посещавали в България? Под хубави имам предвид не само красиви сгради. В това определение включвам – бърза и лесна регистрация, плащане през интернет, добра хигиена, добро обслужване и добра техническа поддръжка. Хигиената в стаите е под всякаква критика. Много управителите си мислят, че след като са наели камериерки и са им казали да чистят, то всичко е почистено на високо ниво. Даже започвам да си мисля, че на управителите им липсва стандарт за чистота. Правилото е следното – ако нещо в хотела не е наред, то виновен е управителят. Щом той не може да накара камериерките да поддържат добро ниво на хигиена, значи трябва да промени нещо или да си смени работата. Не всички хора могат да бъдат мениджъри, все пак това е занаят. За да увеличим заетостта на хотела ни, трябва да се изпълнят няколко условия:

  1. Много добра хигиена.
  2. Много добро обслужване.
  3. Много добра техническа поддръжка.
  4. Правилно ценообразуване.
  5. Много добра кухня.
  6. Много добра стратегия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.