ОтЛичен мениджмънт, Теория на ограниченията, Lean

Реинженеринг на производствени процеси

Внедряването на добри мениджърски практики като Производствената система на Тойота (или клонинга му – Lean), Тотално управление на качеството или Теория на ограниченията просто защото някой го прави и ние също искаме да го правим, не е достатъчно. Подобни усилия няма да доведат до добри резултати. Причината тези мениджърски философии (не се заблуждавайте, че това са само теоретични излислици, те първо са създадени на практика и чак след това са описани научно) да не дават винаги добри резултати, е защото се прилагат самоцелно. Ние искаме да внедрим някои от инструментите на Lean, защото е модерно и интересно да разкажем, че имаме канбан система или имаме 5S или изчисляваме OEE и разлепяме тонове хартия по таблата. Ако просто започнем да прилагаме Теория на ограниченията, защото сме прочели, че Bosch, Mazda и Boeing са я прилагали и са постигнали чудесни резултати – това няма да ни доведе добри времена. Може би в началото ще има повишаване на мотивацията на някой работници и отчитане на по-добра производителност, но това няма да продължи много.

application-re-engineering-services-250x250

Отговорът се крие назад в история. Ние трябва да си зададем въпроса: „Защо са създадени?“. Причината за тяхното създаване не е, за да намаляват разходи и да уволняват хора, а за да си подобрят производствения поток. Тяхната основа цел е била да произвеждат повече продукция с наличните хора и машини, и да имат по-качествена продукция. Те са започнали да променят производствените си процеси, да пренареждат машините си, да променят начина, по който работниците изпълняват ежедневните си процеси. Това ние наричаме реинженеринг на производствени процеси. След като някой промени даден процес и разбере, че е полезен, той го описва, за да може да се използва и в други цехове. Но основната цел е била да променят производствения процес по такъв начин, че да имат по-бърз и  по-плавен поток.

Ако прилагате Lean или Теория на ограниченията с цел да намалите персонала си, това в никакъв случай няма да Ви донесе ползи, освен някакви смешни спестявания за няколко месеци и това е. Компаниите са създадени да печелят пари, а не да спестяват разходи.

Когато работя с някоя компания с цел реинженеринг на производствените ѝ процеси, аз решавам коя мениджърска философия да използвам и кои инструменти са най-подходящи, за да постигнем по-добри резултати. Но целта винаги е подобряване на потока, а не внедряване на Lean или TOC или SixSigma. Целта е подобряване на работата и с наличните ресурси да произвеждаме повече качествена продукция.  Цел, която трябва да се преследва всеки ден, защото живота е много динамичен и обстоятелствата около нас се променят постоянно. Ако стоим в застой, конкуренцията ще ни смаже. Работата ми като консултант по производствена ефективност винаги ме е вдъхновявала да търся интересни решения, които ще увеличат капацитета с 15 или с 20%, понякога дори повече. Но най-големия успех за мен е, когато компаниите разберат смисъла и начина, по който измислям новия начин на работа и започнат сами да си подобряват процесите. Тогава аз съм си свършил работата.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.