Мотивация на персонала, ОтЛичен мениджмънт

Мотивация на персонала – Как се демотивира екипа ни?

Много често ще срещнете твърдението, че персонала на някоя компания не е мотивиран. И следващото изречение е „Аз им давам повече пари, а те изобщо не са мотивирани!“.

Обяснението е, че българският гражданин бил мързелив и безотговорен. Даже на интервюта за работа не идвали – записвали си час и после не идват. Какво поколение само, а?

Дали обаче това, че работниците се държат по този „странен“ начин не е следствие от нещо друго. Това, че те не идват на работа с удоволствие и мотивация не е крайният резултат от някакви причини, за които ние дори не предполагаме, че съществуват?

Нека да разгледаме един от НАЙ-ГОЛЕМИТЕ проблеми на човешкото поведение – това да обвиняваме другите! Да обвиниш другарчето си, че е направило нещо грешно е толкова голям проблем на човешкото съществуване, че сигурно по-лошото, което можеш да му направиш е да го застреляш в черния дроб. Прехвърлянето на вина към другите не води до никакви добри последствия, а даже до катастрофални ефекти, които по никакъв начин няма да повишат мотивацията дори на най-изявения ентусиаст.

Това, че персонала на една компания не е мотивиран е следствие от това как компанията се отнася с него. Следствие е на това каква култура е създала, каква околна среда поддръжа и как се опитва да ръководи работните процеси. По-конкретно ще коментирам в тази статия един от основните демотиватори – емоционалния натиск.

Влиянието на емоционалния натиск може да бъде увеличавано и намалявано. В повечето компания мениджърите се стремят да го увеличават. Как го правят ли? Обичат да крещят на служителите си. Често ще видите в заводите ситуации, в които бригадир или началник смяна, който се разхожда и бди над работния процес с идеята той да е безупречен. В момента, в който забележи, че нещо не се върши както трябва, той/тя отива до оператора и започва да му крещи: „Аз колко пъти съм ти казвал/а, че това не се прави така. Или ще го правиш както искам аз или си тръгвай от тука“.

Друга често срещана фраза на демонстрация на сила и „уважение“ към работника е: „Ти тъп ли си или само се правиш на глупав?!“. Тези мили думи биват поднасяни с децибели над допустимите, дори за плетачен цех. Този начин на работа доставя удоволствие на мениджърите. След като минат през цеха и овикат 5 до 10 служители, защото не им стига глас за повече, те се чувстват вече на място. За тях дълга им към компанията е вече изпълнен. Създали са добра среда за работа и могат спокойно да си пият кафето. Отделно на това, крещенето по служители помага на кръвообращението, повече кръв навлиза в главата и мозъка започва да мисли много по-добре. Адреналинът е в големи количества и ако им се наложи да вдигат нещо тежко, ще се справят без проблем и няма да се оплакват. Всичко изглежда се нарежда чудесно!

Да, ама не! Никой служител няма да е мотивиран след подобна атака от думи на висок тон. Целия му ден ще премине в мисли как да се махне от това гадно място. И то не защото не си харесва работата, а защото средата не е добра. Лошата среда е следствие от неправилно управление. Бригадирът също не е виновен, защото на него също му крещят.

При поява на проблем при изпълнението на бизнес процес е много по-важно мениджъра (бригадир, началник смяна…) да отиде при оператора и да попита какво се случва, да анализира защо се е случил проблема и как може да предпази системата от появата на този проблем. Крещенето и писането на стотици инструкции не създава добра среда. Създава демотивирани служители.

Хората Ви не са виновни. При това оношение нито българин, нито германец, нито китаец би се мотивирал. Нито държавата Ви е виновна, нито хората Ви. Трябва всички да променим начина си на мислене и да спрем да обвиняваме другите. Трябва да търсим вината първо в нас.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.