ОтЛичен мениджмънт

Как залязват успешните компании?

Как залязват

 

 

 

 

Има много компании създадени в началото на 21 век, които работеха успешно. Произвеждаха чудесни продукти, създаваха много работни места и продаваха добре. Между 2003 и 2009 в България бизнес ситуацията беше много благоприятна и ръст можеше да отчете всяка една компания, която предлагаше добър продукт на добра цена. Беше достатъчно да имаш малък магазин, малък цех за дограма или дори да препродаваш стоки за бита, за да имаш успешен бизнес. Клиентите купуваха всичко и по много. Вземаха заеми, за да си купуват какво ли не. Това донякъде заблуди компаниите и им вдъхна доверие, че могат да правят какво си искат с клиентите си. Дори стигнаха до мисленето, че са монополисти. В тях остана идеята, че клиентите им са длъжни и дори трябва да им се помолят, за да станат техни клиенти.

Ферари имаха преди години подобно мислене. Трябваше да си член на клуба на Ферари няколко месеца и чак след това имаш правото да си купиш красиво червено Ферари. Това се нарича политика на компанията. Преди повече от десет години може да имало някакъв смисъл, макар, че аз не виждам такъв, но сега това не работи. Клиентите след кризата от 2008-2009 се промениха драстично. Станаха много по-запознати със стоките и услугите. Започнаха много повече да ценят парите си. Започнаха да влизат в магазинте по-добре информирани за продуктите отколкото са продавачите. Клиентът вече е важния играч.

Има много компании, които изчезнаха след кризата. Има и такива, които станаха по-големи, но има една група, които оцеляха едва едва и си помислиха, че щом са оцелели след кризата значи работят по правилен начин. Това порочно мислене ги доведе до извода, че не трябва да се променят. Чували ли сте за мита в бизнеса: „Щом компанията ми върви добре – не прави нищо!“ ? Ако го мислите и Вие, веднага започвайте да променяте бизнеса си. Но не просто някаква промяна, като да увеличите цените си или да уволните 5 човека и със спестените пари да си купите нов автомобил на изплащане. Това не е промяна! Промяна е да увеличите оборота си или печалбата си. Това са две различни понятия и за тях са разсъждава по различен начин.

Тези компании, оцелелите, продължиха да с работят по стария начин и вече се задъхват. Капиталите им намаляват, хората им напускат, продажбите им са се сринали. Те отчаяно търсят проблема в работниците и постоянно заявяват, че има проблем с работната ръка и чакат някой да им реши проблема. Естествено чакат на държавата да го направи това. Те не са виновни за нищо и дори класната на децата им също има вина.

Никой не иска да си признае, че бизнес средата се е променила и вече е дошла ерата на клиента. Ако ние не приеме, че негово величие Клиентът е най-важен, никога няма да имаме компания, която да е в състояние на растеж и стабилност едновременно. Ако не уважаваме клиента, ако не му предоставяме възможно най-качествения продукт или услуга, ако не му доставяне възможно най-бързо стоката или услугата – ние никога няма да имаме успешна компания.

На мен лично ми е писнало от това да ми дават оферта след 2 седмици, да се налага да се обаждам по пет пъти в магазина, за да им се моля да им купя стоката, да чакам по един месец да ми направят гардероба, да се държат с мен в магазините все едно съм им длъжен, да ме лъжат за парамаетрите на продуктите и какви ли още не глупости, които ми създават отирицателни емоции. А след като ми създават отрицателни емоции, аз няма да купя от този магазин. Дори съм склонен да платя повече за една и съща стока, но да я купя от магазин, в който са се държали добре с мен и са реагирали бързо с моето запитване.

 

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.