Теория на ограниченията

Каква е целта на компанията ни?

„Защо е създадена дадена организация?“

Не вярвам, че някоя организация е създадена просто, за да я има. Всяка организация е създадена, за да преследва някаква цел. Така, че когато и да коментираме някакво действие, което искаме да предприемем в някой отдел на организацията, единственият начин да проведем логична дискусия, е като определим въздействието на това действие върху глобалната цел на компанията.

Следователно, първото нещо, което трябва да направим е да дефинираме глобалната ЦЕЛ на компанията си. Второто важно нещо са измерителите. Но не просто някакви измерители, а измерители, които ще ни помогнат да отчитаме приноса на всяко едно локално решение към глобалната цел.

Нека започнем с целта на организацията. Кой има право да определя целта на компанията? Не ни трябват някакви супер знания, за да се досетим, че собственика на компанията трябва да определи целта.

Тук се сблъскваме с проблем. Ние знаем, че без значение за коя организация говорим, във всяка от тях има групи на влияние. Група на влияние е такава група, която има сила да разрушава, или поне да причини значителни щети на организацията, ако групата не харесва някои от аспектите на поведение на компанията. Трябва да направим разграничаване между целта на компанията и необходимите условия, които са наложени за нейното поведение.

Организацията трябва да се стреми към постигане на целта си в границите, поставени от групата на влияние и опитвайки се да не наруши някое от външните необходими условия.

За промишлените предприятия, клиентите са група на влияние. Те налагат необходимите условия, като минимално ниво на обслужване на качество на продуктите. Ако тези минимални изисквания не са покрити, клиентите просто ще спрат да купуват от компанията. Но, разбира се никой клиент не може да диктува или да се намесва в определянето на целта на нашата организация.

Работниците ни също са група на влияние. Те задават необходимите условия, като минимални критерии за сигурност и минимални заплати. Ако организацията наруши тези изисквания, има риск от стачки. Но това не означава, че работниците имат правото да определят целта на компанията.

Нашето правителство също е вид група на влияние, дори и общините. Те задават необходимите условия, като нива на замърсяване и безброй други изисквания. Ако някой завод наруши тези условия, може да бъде затворен и глобен, без значение колко печели. Но това не означава, че правителството или общината могат да се месят в определянето на нашата глобална цел.

Ако компанията е на борсата и собствениците са акционери, тогава въпроса „Каква е целта на компанията?“ ще звучи така:

„Защо акционерите инвестираха техните пари в този завод?“

За да постигнат какво?

Какво мислите за компания, която заявява следното: „Нашата цел е да осигуряваме продукти с най-високо качество, придружено с чудесно обслужване на клиента.“ Подобна компания сигурно има най-симпатичните акционери. Акционерите й могат да се похвалят на някой коктейл, че тяхната компания осигурява най-доброто обслужване. Има компании, които заявяват, че тяхната цел е да станат номер 1 и ще завземат най-големия пазарен дял. Акционерите в такава компания сигурно са властни маниаци. Чувал съм и други, като това, че целта е „Да осигуряват работа на хората“ или „Искат да са социално активни“ или „Да имат повече сводобно време“. Но най-абсурдното предложение за цел на компанията и то дори го има в някои от учебниците е: „Компанията да оцелее.“

Ние сме съгласни с всички тези становища на компанията, стига те да са на нашата конкуренция. Ако някоя компания продаде дори една акция на Wall Street, целта е заявена много ясно и просто. Ние инвестирахме нашите, чрез Wall Street, за да печелим повече пари сега и в бъдеще.

Доброто обслужване, качествените продукти, добрите взаимоотношения с персонала със сигурност са важни. Но те не са целта на компанията.

Колко по-често си повтаряте целта на компанията ви – да правите повече пари днес и в бъдеще, толкова по-добре ще можете да управлявате бизнеса си. Всяко действие трябва е насочено към тази глобална цел. Разбора се, трябва да имате и по-малки цели, в процеса на работа, но те трябва също да кореспондират към глобалната Ви цел.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.