ОтЛичен мениджмънт, Теория на ограниченията

Root Cause Analysis – въведение

Root Cause Analysis или „Как да търсим първопричините“ на многобройните ни проблеми е основен инструмент, с който започва всяко подобрение в една организация. Има различни инструменти за това, но голяма част от тях не са завършени и могат да ни помогнат само в конкретни ситуации. Ако искаме да анализираме само даден проблем, който е възникнал днес и искаме да установим първопричината за проблема, може да използваме инструменти като 5Whys или Ishikawa. Ако обаче искаме да създадем цялостен процес на постоянно подобряваща се компания и подобренията в компанията ни да стане норма, а не годишно събитие, тогава ни трябва завършена методология, която разполага с различни логически инструменти, които ще ни помогнат през целия процес.

Теория на Ограниченията ни помага с голям набор от инструменти. Като за начало ще започнем с търсенето на първопричините и „Дърво на Настоящата Реалност“ (Current Reality Tree). Целите на „Дървото на Настоящата Реалност“ – CRT са следните:

  1. Идентифициране на основните проблеми на организацията, системата или под-системата.
  2. Задълбочено разбиране, че всяка система има малък брой основни проблеми, които са първопричините за повечето ежедневни проблеми.
  3. Създаване на комуникационни канали между мениджърите в организацията.

Термина „гасене на пожари“ познат ли Ви е? Струва ли Ви се, че решавате един проблем и след една седмица трябва да решавате пак същия проблем и следващата седмица отново? Когато работим по този начин, трябва да сме сигурни, че работим само със симптоми, а не с истинския причинител на проблема. Ние се фокусираме върху ниско-ефективни промени- как да се справим със симптомите, където стресът е най-голям. Ние поправяме или подобряваме симптомите. Такива усилия имат успех само в краткосрочен план и никаква полза в дългосрочен план.

Ние се нуждаем от начин, чрез който да задълбаем дълбоко под повърхността на симптомите. Инструментите за извършване на това са наистина много малко. Дървото на Настоящата Реалност (CRT) е такава методология, която чрез причинно-следствено мислене ни води към намирането на основните причинители на всички симптоми. Започваме със списък на всички симптоми, които ни притесняват всеки ден и търсим назад кой е истинския причинител за тях. В първия момент, когато искаме да разберем защо даден проблем съществува, ние очакваме да получим поне пет причини. След това искаме да задълбаем във всяка една причина и очакваме за всяка една да получим пак пет причини. Инстинктивно си мислим, че в един момент ще трябва да работим с десетки елементи на системата и тя става все по сложна. Щом една система стане прекалено сложна, ние се отказва да работим с нея и оставаме всичко да си работи по стария начин. Всъщност се оказва, че колкото повече дълбаем в търсене на първопричините, толкова системата се свива и накрая откриваме, че в основата стоят един или два основни проблема или основен конфликт. Гледайки на CRT по друг начин, това е изваждане над повърхността на скрити основни проблеми и симптомите, които произтичат от тях. CRT показва последователността от основния от основния проблем до симптомите, чрез причинно-следствени връзки. Премахвайки основния проблем, ние ще можем да премахнем всеки един от симптомите. Оперативно при създаването на дървото, ние работим в обратна посока – започваме от нежеланите ефекти (симптомите) и вървим надолу към търсенето на основната причина.

RCA_symptoms

 

 

 

В това дърво има няколко симптома, които имат причинно-следствени връзки помежду си. А към други симптоми има причинно-следствени връзки с други проблеми.

RCA_symptoms_2

 

 

 

Завършваме дървото, след като свържем проблемите, които са причинители на нежеланите ефекти от системата.

RCA_symptoms_problems

 

 

 

 

 

 

Сега вече имаме завършено дърво. Някои твърдят, че ако дървото няма завръщаш цикъл, то не е напълно готово. В зависимост от ситуацията, този цикъл може да се добави, а може и да не се добавя. Понякога допълнителни усложнява решаването, а понякога помага.

 

root cause analysis

 

 

 

 

 

В бизнес ситуациите, ние не винаги сме запознати с основния проблем и вместо това ние стигаме до основния конфликт. Даже, трябва да очакваме този случай да е по-често срещан. Ако сме били запознати с основния проблем и той е в нашата сфера на действие, ние сме щели да направим нещо по въпроса. Разглеждайки случая с основния конфликт, дори когато ние държим под пълен контрол дадена ситуация, ние можем да позволим конфликта да съществува, защото следствията, които създава конфликта могат да са необходими за нещо друго. Елементите, които водят до всички проблеми, не се възприемат като проблеми сами за себе си.

Създавайки „Дървото на Настоящата Реалност“ е първата важна стъпка по пътя на подобрението, защото тя ни кара да облечем в думи симптомите и скритите причини, задълбавайки слой след слой към истинския основен проблем или конфликт. Ако ние знаем истинския проблем и можем да работим да го преодолеем, тогава ние имаме много прост и мощен начин да преодолеем всички наши симптоми.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.