Lean

Какво е Lean ?

През 80-те години европейците се усещат, че в автомобилите на Toyota имат нещо особено, нещо по-добро. Те винаги са с добър дизайн, добро качество, приемлива цена и даже не чакаш много, за да се сдобиеш с нов автомобил. Тогава в Европа не е било прието качествена стока да струва малко. Мисля, че и сега не се е променило много положението. Оказва се, че Toyota са разработили тяхна си система за ефективно управление на производството, която наричат TPS (Toyota Production System). Създателят на TPS е Таийчи Оно, който над 20 години се опитва да намери правилния път, по който Toyota трябва да върви, за да успява да е гъвкава, да доставя точно навреме търсения от клиента автомобил, на добра цена с най-високото възможно качество.  Основната движеща идея на Оно е била да търси излишъците и загубите при производствения процес и да ги премахва. Това е било в началото. След това разбира, че не е възможно ръководителите постоянно да търсят загуби по процеса, а би било добре и директните работници да го правят всеки ден. С времето успяват да създадат компания, която се самообучава и сама се развива и върви само напред и нагоре. Как го постигат? Както се казва, това е въпрос за 1 милион долара. Или даже за 1 милиард. Те успяват да създадат управленско съвършенство и да го наложат в мисленето на всички работещи в заводите си. Този процес започва от висшия мениджмънт, после преминава през средния мениджмънт и докато стигне до директните работници. Тогава класическата пирамида на управление, на която на върха стои управителят на компанията, а под него слоевете мениджъри и най-отдолу директните работници, се обръща на обратно. Toyota поставят най-отгоре директния работник и му дават нужното уважение, защото той създава добавената стойност на продукта, от който се храни цялата компания. Мениджърите във всички компании са чист разход и тяхната задача е да помагат и да са в услуга на директните работници. Едно от твърденията на „Теория на ограниченията“ е, че хората са най-голямото богатство на една компания.

 

След това, за да успяват да поддържат постоянно в сила мотивацията на работниците си, Оно създава една структура на TPS или както сега е популярно да се казва Lean, в която основа стои един инструмент, наречен 5S. Това е инструмент, който кара всички хора в завода постоянно да са в кондиция и да са ангажирани с обстановката около тях и да са съпричастни с работния процес. Отделно, 5S ни учи непрекъснато да мислим за подобрения, което е едно от най-големите богатства за една компания. След като изградите добър 5S, може да започнете да прилагате „7 Wastes“ или търсене на 7-те смъртоносни загуби/излишъка. Те са подробно дефинирани и в някои от следващите теми ще разкажа подробно как да ги търсим, как да анализиране кой е първоизточника им и как да ги премахнем бързо и елегантно. 5S и 7 Wastes могат да поставят изключително здрава основа в компанията Ви, от която да се изстреляте в облаците и винаги да сте в положение на растеж и никога да не си помисляте за намаляване на оборота.

Друг много важен инструмент на Lean е IFA (Information Focus Action). Това са оперативки, които се провеждат два пъти на ден и включват три етапа – събиране на информация, фокусиране върху това, което може да се върши днес и е важно и съставяне на конкретен списък със задачи. Втората среща проверява кой докъде е стигнал със задачите и има ли нужда от помощ. Приложението му може реално да се реализира за 1 седмица, а резултатите идват веднага и са чудесни. След известно време въведете и SIC (Short Interval Control) – срещи през 2 часа за контрол. Тук искам да спомена нещо много важно. Тези срещи се правят в цеха, там където се създава продукта. Не се правят в офиси, излегнали по диваните. Срещите са кратки и участниците трябва да идват подготвени и стоят прави през цялото време – така хората са по-концентрирани.

7-wastes

 

Един от най-важните приноси на Lean и Таийчи Оно е създаване на корелацията Kanban. Това е pull (изтегляща) система за доставка на материали или незавършено производство. Тя се реализира с обикновени карти, на които е написано от кой материал имаме нужда и колко броя. Картата се стартира, когато възникне нужда от материали и се затваря, когато материала пристигне на стелажа. По този начин всеки следващ работен център извиква необходимия материал от предходния, когато има нужда от него. По този начин се предпазваме от прекалено големи количества незавършено производство натрупано в цеховете. По тази логика е изградена цялата система от поръчката на клиента, до доставката на материали и процеса на производство. Към Kanban системата е прикрепена директно системата за управление на буфери Just-In-Time, която казва, че материала трябва да е доставен точно когато ми трябва. Това води до работа в система one-piece-flow (един елемент по потока) и се спира работата с партиди. А ако се налага работа с партиди, те се намаляват много, дори и цената на настройките да излизат скъпо. Корелацията Just-In-Time, ако трябва да я дефинирам по-точно гласи, че ако по потока няма нужда от продукция, както е индикирано от канбан картите, то работниците трябва да спрат да произвеждат или да намалят драстично партидите. Този подход не е доказан логично защо работи, но е факт, че в Toyota е работил перфектно. Искам да наблегна на това, че подхода не е доказан и докато не се убедите, че за Вашата компания ще има ефект, не започвайте да го внедрявате на сляпо. Помислете защо е правен, как е прилаган, какви са били условията тогава и какви са при Вас в момента.

Като заключение мога да напиша, че Lean е една много стегната система за ефективно производство и всеки ден я използвам. Lean може да Ви помогне да:

– намерите много загуби, които правите всеки ден

– организирате добре работните си пространства и офисите

– да създадете постоянно мотивирани екипи

– да стигнете до ниво на постоянно подобряваща се компания

 

LEAN

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.